Vandring i norr, Abisko-Nikkaluokta, Kungsleden, Sweden

18.10.2017

Sommarens semester fick avslutas med en något krävande men ändå trevlig vandring från Abisko ner till Nikkaluokta, ca 10 mil av Kungsleden.

Farsan körde på en Fjällräven Friluft 45 och jag fick nöjet att testa den nya versionen som kommer till vår17, där den stora skillnaden är att man kan öppna hela framsidan av ryggsäcken och på så sätt komma åt sin packmning på ett smidigare sätt. Den är också tillverkad i G-1000 och precis som "föregångarn" väl ventilerad mellan dig och ryggsäcken.

I dessa väskor så hade vi med oss följade:

- Liggunderlag, Exped Hyper Lite i fall de stugorna vi tänkt sova i hade slut på sängar.

- Sovsäck, Fjällräven Move with Bag med en fyllnad på 700 cuin dun som ger en komfort temperatur på ca 6 grader.

- Trianga kök

- Vattenflaska, BPA Free.

- Förstahjälpen förbands"låda".

- Stavar från Exped.

- Frystorkad mat, Blåband. Även om allt man äter blir lite godare när man är ute i naturen så kan jag varmt rekomendera denna framför andra märken. Bra kryddning och mycket energi. Vi hade mes oss för luncher och någon kvällsmat, sedan kompleterade vi med lite gulash på vägen i Sälkastugora. Och lyxade till det med en "riktig" middag i Kebnekaises fjällstation.

- Dunjacka, lättvikt från Haglöfs och Arc'Teryx. För er som skall upp på Kebnekaises 2000+ meter. Inget man har på sig då man går upp men väl på toppen är det super att dra på sig då temperaturen är betydligt lägre och kan sticka ner till nollan och till och med någon grad under det.

- Underställ, Icebreaker. Skall man vara ute flera dagar och har planen på att vara lite aktiv finns det inget annat än merinoull och där hittar ni den bästa från Nya Zealand. Jag hade med mig 3/4 kalonger och långärmad tröja i 200g(standard underställs tjocklek) och kalsonger som gick ner till knäna plus en extra tröja/tshirt i 150g

- Kalsonger, Icebreaker två par. Även sockarna från Icebreaker, två par Mid Cusion. Bytte varannan dag och sova barfota. Sedan såg vi till och stanna för att lyfta fötterna och pudra dem med barnpuder för o minska risken till skoskav, ett lyckat drag då inte ett par Compeed användes.

- Shorts, Houdini

- Vindjacka/löparjacka, lättvikts från Houdini.

- Fjällräven Keb Trousers, Farsan testade på Abisko Lite Trousers och blev väl lite lätt små frälst i dessa. Är en något enklare variant på Keb Trousers med mer partier som är stretchade och har mindre fickor.

- Fjällräven EcoShell Jacket och byxor.

- Fjällräven Absiko Vent Zip T-Shirt LS, gick mesta dels i denna med en merino t-shirt eller underställströja under.

- Fjällräven Keb Fleece Hoodie, min nya personliga favorit.

- Löparskor eller mysskor som man har då man kommit fram till stället man skall sova och låter kängorna vila.

- HanWag Tudela Lite, en ny sko för oss i butiken som funkade kanon med sin lätthet. Men farsgubben kände att hande det varit en längre vandring eller om vi burit tyngre än de 8-10 kg så hade han kört på sina Meindl Vakkum alt HanWag Tatra GTX som är styvare och ger en mer support.