Tips för resan

Det finns många olika sätt att resa på och minst lika många sätt när det kommer till att få med sig packningen - det absolut smidigaste och mer och mer vanliga sättet är ryggsäckar av olika slag. Allt ifrån den korta weekend-vistelsen i storstan till långresan runt hela jorden.

Viktigast att börja med är att fundera på vad man egentligen behöver ha med sig; kommer det vara sommar-klimat under hela vistelsen? Finns det risk för stora temperaturskillnader? Kan det bli blött? Kan det vara idé att ha heltäckande klädsel under vissa utflykter? I regel har vi en förmåga att packa med oss alldeles för mycket, vårt bästa tips för att undvika detta är följande: lägg upp allt du vill ha med dig på sängen hemma, plocka sedan bort hälften och om du känner dig modig... Halvera igen! Det finns mängder av smarta tips som gör att packningen går att minimera rejält.

Skall man inte vara borta så länge, eller om man är på väg till ett väldigt varmt land där det inte krävs så mycket kläder, uppnår du många fördelar genom att köra enbart handbagage. Du slipper stå i kö vid både incheckning och bagageband, kan glida igenom säkerhetskontrollen med bagaget på ryggen och slipper garanterat inse att din väska hamnat Sibirien istället för Filippinerna. Ta't lugnt om de är kinkiga och tvingar dig att slänga tandkrämstuben eller solkrämen - det finns garanterat att köpa på slutdestinationen.

Ska du å andra sidan vara borta lite längre, eller om du ska besöka en destination där rejäla temperaturskillnader/väderväxlingar kan förekomma, ska man naturligtvis kolla in de lite större ryggsäckarna. Var då noga med att välja en som har ett riktigt bärsystem. Bärsystemet avlastar när du bär tungt och du slipper bli trött i axlar eftersom vikten fördelas jämnt. Val av storlek kan variera, dels beroende på resmål och resans längd, men det är också avgörande hur lång du som bärare är. Är man lite längre kan det vara lämpligare att välja en något större säck - tillhör man den lite kortare skaran kan det vara rent olämpligt att välja en för stor säck. Här får man helt enkelt prova sig fram och vi guidar dig gärna mellan de olika modellerna. Flertalet säckar har dessutom möjlighet att reglera inställningen för bärsystemet samt tillverkas i både unisex- och dammodeller. När valet av ryggsäck är gjort kan det vara en god idé att investera i en flightbag. Ett överdrag till väskan, helt enkelt, som minskar slitaget på din väska under diverse buss- tåg- eller flygresor.

Annat "småplock" som underlättar resan är...

Snabbtorkande handduk
att ta med sig en vanlig frottéhandduk är ett big no-no, de väger för mycket och blir snabbt ofräscha. En handduk i mikrofiber är snabbtorkande, väger i princip ingenting och går att skölja upp för hand istället för att behöva leta upp en tvättomat.

Reselakan i siden
först och främst; håller alla bed-bugs borta. Andra fördelar är att sidenlakan väger minimalt och tar liten plats i packningen, materialet håller sig också fräschare i värmen om man jämför med t.ex. bomull - siden stöter ifrån sig fukten medan bomull suger upp. Att välja siden gör alltså att ofräsch odör i sängkläderna inte uppstår och det tvättas enkelt upp för hand i handfatet på ditt hostel.

Packpåsar
ordning och reda i ryggsäcken är ändå a och o. Var inte han eller hon som ser till och stöka till hela "dormet" (översättning: rummen man bor i på hostel), det lämnar vi åt britterna... Påsarna säljs i 6-pack, dessutom i olika färger. Detta gör att du enkelt kan hålla koll; röd påse = underkläder, blå påse = t-shirts och så vidare.

Vattentätförvaring
packpåsarna vi nämnda ovan är fantastiska för kläderna, men för elektroniska prylar är det bäst att välja ett vattentätt alternativ. Finns som både packpåsar och telefonfodral. Telefonfodralen går att använda även vid bad och mobiltelefonens touch-funktion fungerar igenom fodralet.

Hängmatta
enkelt och smidigt sätt att spara in ett par nätters boende. Hängmattan fäster man lätt upp mellan två träd och sover grymt gott i den.

Myggnät
vissa delar av vårt jordklot har ju mer farliga kryp än andra... Finns det risk för malaria eller dengue är det smart att investera i ett finmaskigt myggnät att hänga över sängen eller i tältet. Ett enkelt sätt att minska risken för otäcka bett och surrande kryp som stör nattsömnen.